Fındığı Erken Toplamayın

Fındığı Erken Toplamayın

ABONE OL
26/07/2017 16:46
Fındığı Erken Toplamayın
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, yaklaşan fındık hasat dönemi sebebiyle üreticileri erken hasat yapmama konusunda uyardı.

 

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, yaklaşan fındık hasat dönemi sebebiyle üreticileri erken hasat yapmama konusunda uyardı. Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ülke ekonomisine yılda 2-3 milyar dolar döviz girdisi sağlayan fındığın erken hasadının ciddi ürün kayıplarına neden olduğu, başta aflatoksin olmak üzere ürünün kalitesini de bozan sonuçlar doğurduğu belirtildi.

Fındık çeşitlerinin hepsinin aynı anda hasat olumuna gelmediği, bu nedenle çeşitlerin ayrı ayrı ve hasat olumuna geldiğinde toplanması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, hasat olgunluğu için fındığın zurufların (yeşil kabuğun) iyice sararıp kızarması, danelerinin zuruf içerisinde oynamaya başlaması, sert meyve kabuğunun kızarması ve için kendine has sertlik ve tadını alması, sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman meyvelerin daldan dökülmesi, kabuk kırıldığında iç fındığın zarının koyu krem rengine dönüşmesi, ve laboratuvar analizleriyle, kabuklu fındıkların nem oranlarının yüzde 30’un altına düşmesi gerektiği kaydedildi.

Hasat olgunluğuna gelmeden toplanan fındıklarda randıman kaybı meydana geldiği belirtilen açıklamada, “İlimizin 2017 yılı fındık rekoltesi esas alındığında 1 randımanlık kayıp 4 bin 340 ton fındığın kaybı demektir. Bu kadar fındığın bu gün itibariyle değeri 37 milyon liradır. Her bir randıman kaybı bu değerin katlanarak artması demektir” uyarısında bulunuldu.

“DAL SİLKELEYEREK YERDEN TOPLAYIN”

Açıklamada fındıkta en iyi hasat şeklinin tam olgunluğa gelen fındıkların, dalları silkelemek suretiyle dökerek yerden toplanması olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Fakat ilimizde bu tür uygulama yaygın değildir. Bu şekilde hasat edilen fındıkların, randıman ve kalitesi yüksek olduğu gibi dallar ve sürgünler ile gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklar da zarar görmemektedir. İlimizde en fazla uygulanan hasat şekli; daldan elle toplamadır. Bu hasat şeklinde dikkat edilecek olan önemli hususlar; dalların birbirine sürtünmemesi, çotanakların dalla birleştiği yerden tek tek koparılması, gelecek yılın ürününü oluşturacak olan dal, dalcık ve tomurcukların zarar görmemesi için yolma tabir edilen sıyırma şeklinde toplama yapılmaması ve toplanan dalların dikkatlice yerine bırakılmasıdır. Ayrıca bahçedeki değişik fındık çeşitleri ayrı ayrı toplanmalı, birbirlerine karıştırılmamalıdır. Kaliteli ve bol ürün almak ve uzun yıllar bu verimin devamını sağlamak için, fındık hasadına açıklanan hasat tarihlerinde başlamak ve uygun hasat yöntemlerini uygulamak gerekmektedir.”

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.